top of page
img_freepik_com-abstract-network-connection-dots-lines-background_120542-29_edited.jpg


Mentor kelimesi ilk defa Homeros’a ait olan Odyssey adlı eserde kullanılmıştır. Ithaca Kralı çıkacağı yolculuk öncesinde ailesini, Mentor adındaki sadık hizmetkarına emanet etmiÅŸtir. Mentor da bu emanete bir aile babası, öÄŸretmen, rol-model kiÅŸilik ve yol gösterici bir rehber gibi sahip çıkmıştır. Günümüzde kullanılan mentorluk kavramı ise tam da Ithaca Kralı’nın sadık hizmetkarı olan Mentor’un emanete nasıl sahip çıktığı ile iliÅŸkilendirilebilir.

EÄŸitim mentoru bir kurumda yer alan, kurum içinde çeÅŸitli görevlerde çalışıp tecrübe kazanmış olan, astlarına veya öÄŸrencilerine kurum gereklilikleri ve kuralları, çalışma stratejileri sunan, kariyerini yönlendirme konularında tavsiyelerinde bulunan yol gösterici kiÅŸi olarak tanımlanabilir. 

EÄŸitim mentorluÄŸu ve koçluk/danışmanlık arasındaki fark ise koç/danışman bir kurumda bulunmak zorunda deÄŸildir. EÄŸitim mentoru ise bir eÄŸitim kurumunda çalışmaktadır. Koç/Danışman sorularla, hedef ve davranış biçimi ile ilgilenirken, eÄŸitim mentoru kiÅŸisel geliÅŸim, kariyere ve tavsiyeye yöneliktir.

EÄŸitim mentoru ile eÄŸitim alan kiÅŸi arasındaki iliÅŸki, karşılıklı dayanışma ve etkileÅŸime dayanmaktadır. Bu yönüyle her iki tarafa da yarar saÄŸlamaktadır. Mentorların deneyimlerinden yararlanırken daha az hata yapmayı öÄŸrenen ve kurum/eÄŸitim kültürüne çabuk uyum saÄŸlayan çalışanlar/öÄŸrenciler, ne yapmak istediklerine ve hedeflerini kısa sürede karar verebilirler.
Mentorluk sistemi sadece egitim, çalışma ve plan/program hazırlama konusunda deÄŸil aynı zamanda duygusal açıdan sizlere yardımcı olmayı hedeflemektedir. EÄŸitim mentorları adeta abi/abla, baba/anne, öÄŸretmen ve kendinize yakın hissedebileceÄŸiniz bir kiÅŸiye bürünerek ayırdığınız vakitten geliÅŸerek ve hedeflerinize daha da yaklaÅŸarak ayrılacağınız bir ortam hazırlar ve bu yönde ilerler.

Günümüzde toplumlar ve çalışma alanları deÄŸiÅŸip geliÅŸtikçe mentorlara olan ihtiyaç artmıştır. Teknolojinin ilerlemesi ve sistemlerin deÄŸiÅŸmesi ile beraber mentorlar mesleÄŸi fark etmeksizin insanı kiÅŸisel geliÅŸim ve mesleki konularda destekleyip yol göstererek insanların temel sorunlarına çözüm bulmayı hedeflemektedir.

sdcs.png

EÄŸitim MentorluÄŸu Nedir?

bottom of page