top of page
img_freepik_com-abstract-network-connection-dots-lines-background_120542-29_edited.jpg
66339 [Dönüştürülmüş].png

Hayatımızda bazı basamaklar ve kırılma noktaları vardır. EÄŸitim, kariyer, evlilik vb. gibi birçok kırılma noktası sayabiliriz. Bunlardan bir tanesi de üniversite tercihleridir. Üniversite tercihleri en az üniversite sınavına hazırlık süreci ve sınav kadar önemlidir. Çünkü burada yapacağımız en ufak bir hata bile hayatımızın gidiÅŸatını etkileyebilir. Öncelikle ÅŸunları bilmemiz gerekir :

- Ben geleceÄŸimde hangi mesleÄŸi yapmak istiyorum ?

- Yapacağım mesleÄŸin detaylarını hangi üniversitede öÄŸrenmek istiyorum ?

- Dört senemi geçireceÄŸim üniversiteyi hangi ÅŸehirde okumak istiyorum ?

Bu sorular üniversite tercihleri için çok önemli bir pay taşımaktadır. Çünkü ne istediÄŸimizi bilirsek hayatımızher zaman daha kolay bir yol alacaktır. Peki ne istediÄŸimizi biliyoruz diyelim. Sonrasında ailelerimizin desteÄŸi bizler içinde çok önemli. Ailelerimiz bizler için her zaman en iyisini isterler elbette. Fakat aile baskısı söz konusu olduÄŸunda iÅŸler bazen deÄŸiÅŸebiliyor. Ailelerimize okumak istediÄŸimiz bölümü/ÅŸehri, niye bu bölümü/ÅŸehri tercih ettiÄŸimizi, neden seçtiÄŸimiz mesleÄŸi yapmak istediÄŸimiz gibi konuları açıklarsak anlayış ve ailelerimizin desteÄŸi de bizlerle olacaktır. Åžimdi gelelim üniversite tercihlerini yaparken nelere dikkat etmeliyiz konusuna. 
Dikkat edilmesi gerekenler:

1. YükseköÄŸretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu mutlaka okunmalı, bu kılavuza göre hiçbir ön ÅŸart gözetilmeksizin istek sırasına göre tercih edeceÄŸiniz tüm program ve bölümler belirlenmeli.

2. Belirlenen program ve bölümlerin yanlarına tüm özellikleri ( burs, ücret, özel koÅŸullar...) ve tercih edilen bölüme bir önceki yılda giren adayların baÅŸarı sıraları yazılmalıdır.

3. Tercihler kesinlikle baÅŸarı sıralamalarına göre yapılmalıdır ! 

4. Hangi tür üniversiteye gitmek istediÄŸinizi bilerek  tercih listesini oluÅŸturmalısınız. ( Devler Üniversitesi, Vakıf Üniverstesi, Yabancı Üniversiteler, KKTC'de Bulunan Üniversiteler )

5. Tercih aralıklarına dikkat etmelisiniz ! ( ÖrneÄŸin aday 20 bin sıralamada ise kendine 10 bin ile 30 bin aralığında bir tercih listesi oluÅŸturabilir. 24 adet tercih hakkınız bulunuyor. Ä°lk 3 sıradaki tercihiniz, kendi sıralamanızdan yüksek gelme ihtimali çok düÅŸük üniversiteler olmalı. Biz bunlara hayali tercih diyoruz. Daha sonrasında ise kendi sıralamanıza yakın veya denk gelme ihtimali yüksek üniversiteleri yazmalısınız biz bunlara da tampon tercihler diyoruz. Kalan tercihlerinizi de gelmesi kesin olan üniversiteleri yazmalısınız. Biz buna da garanti tercih diyoruz. Tercihlerinizi yaparken lütfen yukarıda belirtilen kuralları ve konuları göz önüne alarak tercihinizi gerçekleÅŸtiriniz. )

6. Farklı puan türlerinden ( ÖrneÄŸin sözel bölümü öÄŸrencisisiniz ama eÅŸit ağırlık ve sayısaldan da bir tercih yapacaksınız ) tercih yapacak adaylar tercih listelerini, her alandan en çok istedikleri  bölümlere göre oluÅŸturmalıdır.

7. Yeni açılan ve taban puanı belli olmayan bölümlerin baÅŸarı sıralamaları "---" ÅŸeklinde görünecektir. Bu bölümler yakın puanlı bir üniversite ile kıyas edilerek tahmini sıralaması bulunabilir.

8. Tercih edeceÄŸiniz bölüm/üniversitenin türü her ne olursa olsun maddi koÅŸullar göz önünde bulundurulmalıdır.

9. Tercih edeceÄŸiniz sıralama listesinde öncelik vereceÄŸiniz bölümlerin kampüs olanakları, bu bölümde alacak olduÄŸunuz dersler, ÅŸehrin ÅŸartları ( ulaşım, ıklim vb. ) göz önünde bulundurulmalıdır.

10. Ailenizin isteÄŸi üzerine kesinlikle sevmediÄŸimiz bölümü, üniversiteyi, ÅŸehri seçmeyin. Unutmayın, seçeceÄŸiniz mesleÄŸi siz yapacaksınız aileniz deÄŸil. 

Diyelim ki tercih yaptınız ve okuduÄŸunuz bölümden/ÅŸehirden memnun kalmadınız. Yatay GeçiÅŸ yapabilirsiniz. Iki türlü yatay geçiÅŸ çeÅŸidi bulunmaktadır. Ä°lki kurumlar arası yatay geçiÅŸ ( okuduÄŸunuz üniversiteden baÅŸka bir üniversiteye sıralamanız,kontenjan,ders yükü ÅŸartları oluÅŸtuÄŸu takdirde yine aynı bölümü okumak ÅŸartı ile geçiÅŸ yapabilirsiniz) ikincisi ise kurum içi yatay geçiÅŸtir ( okuduÄŸunuz üniversitede ve okuduÄŸunuz bölümden baska bir bölüme ÅŸartları karşıladığınız takdirde geçiÅŸ hakkıdır. ).

Özetle; tercihlerde teknik sorunlar yaÅŸamak istemiyorsanız, okumak istediÄŸiniz bölümden veya ÅŸehirden baÅŸka bir bölümde/ÅŸehirde okumak istemiyorsanız belirtilen kurallara ve konulara dikkat etmelisiniz.

TÜM ÖÄžRENCÄ°LERE BAÅžARILAR DÄ°LERÄ°M.

Tercih

bottom of page